Граничният пункт Рафах отново отваря  днес за всички хора с

...
Граничният пункт Рафах отново отваря  днес за всички хора с
Коментари Харесай

Рафах отново отваря днес, 36 българи и семействата им са напуснали Газа

Граничният пункт " Рафах " още веднъж отваря  през днешния ден за всички хора с задгранични паспорти, които желаят да изоставен обсадената Ивица Газа. Вчера през пункта от Газа в Египет минаха повече от 400 души.

 

Според палестинските управляващи 76 ранени поданици на анклава и 335 непознати жители са съумели да се изтеглят. В това число са 36 български жители и членове на техните фамилии.

 

Те са били изведени сполучливо и към този момент са в сигурност в Египет, разгласи нощес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Един българин е останал в Газа по лично предпочитание.

 

Повече от 330 задгранични жители, в това число такива от страни от Европейския съюз, Англия и Съединените щати, са напуснали Ивицата Газа след отварянето на пропускателния пункт " Рафах ". През него са минали и десетки ранени поданици на анклава.

 

Очаква се през днешния ден пунктът да бъде отворен още веднъж, с цел да продължи евакуацията. Според дипломатически източник, повече от 7500 чужденци ще изоставен Газа в продължение на към две седмици.

 

Израел продължава военните дейности против " Хамас " с офанзиви по суша, въздух и вода в отговор на координираните набези на ислямисткото придвижване на израелска територия на 7 октомври, при които починаха 1400 души и бяха взети над 200 заложници.

 

Рано тази заран към болничното заведение " Ал Кудс " в град Газа отекнаха детонации. Израелските сили за сигурност оповестиха по-рано, че са пробили защитната линия на " Хамас " в северната част на Ивицата Газа и обсегът на боевете на палестинската територия се уголемява. Един израелски боец е умрял в сряда.

 

Повече от 190 палестинци са починали при израелските набези против бежанския лагер " Джабалия " в Газа, съгласно " Хамас ", които показват, че палестинските жертви в хода на израелската атака са близо 8800.

 

Американският президент Джо Байдън приветства отварянето на пункта " Рафах " за евакуация на чужденци и тежко ранени палестинци и уточни, че Вашингтон ще продължи да упорства Израел да се придържа към интернационалните закони за отбрана на цивилните при спор.

Папа Франциск съобщи, че за Израел и Палестина е належащо двудържавно решение, с цел да се постави завършек на войни като актуалната, и прикани за специфичен статут на Ерусалим.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР